Psihedelični podcasti (podcasts)

Podcasti (slovensko) ali podcasts, kot se imenujejo v angleščini, so zvočne ali video oddaje na internetu oziroma naročnine na te oddaje. V tem članku podajamo osnovna navodila za vstop v svet psihedeličnih podcastov.

 

Podcasti so idealen vir informacij o psihedelikih.

Podcasti so ažuren in izčrpen vir informacij o psihedelikih

 

Različni avtorji na internetu objavljajo svoje oddaje na tak način, da se lahko nanje naročiš.
Te oddaje imenujemo podcasts oz. podcasti.
To je v praksi zelo prikladno, saj si o novi oddaji obveščen samodejno. Ponavadi so programi za poslušanje in upravljanje podcastov nastavljeni tako, da ti, kadar je na voljo internetna povezava, nove podcaste na računalnik ali telefon prenesejo samodejno. Boljše aplikacije oz. programi za podcaste, polega poslušanja podcastov samih, omogočajo vse nastavitve v zvezi s tem, koliko podcastov se prenese in kdaj. V nekaterih aplikacijah za podcaste lahko brskaš po iskalnikih in imenikih podcastov, kar olajša iskanje podcastov, ki te zanimajo in naročanje na njih.

Dodati je treba še, da je večina svežih podcastov na voljo tudi direktno preko spletnih strani avtorjev, aplikacije nam dostop do njih le olajšajo.

 

APLIKACIJE ZA PODCASTE

Apple iPhone ali Mac:
Za spremljanje podcastov je daleč najbolj priljubljen iTunes. Za Android telefone in Windows ter Linux računalnike je nabor aplikacij, ki so v uporabi, precej bolj pisan.

Android telefoni:
Priporočam aplikacijo DoggCatcher, stric Google pa postreže še s sledečimi predlogi: Stitcher for Podcasts, Pocket Casts, BeyondPod, Player FM, Podcast Addict, TuneIn Radio itd.

Windows računalniki:
Priporočam CNET-ov izbor tukaj ali iTunes

Windows telefon:
Navodila so tukaj

Linux:
Zanj priporočajo gPodder ali Amarok.

 

PREDLOGI PSIHEDELIČNIH PODCASTOV

Psyhedelic Salon (Lorenzo Hagerty):
http://psychedelicsalon.com
Lorenzo že desetletje objavlja morje posnetkov govorov ‘psihedeličnega filozofa’ Terence-a Mckenna-e in govore drugih legendarnih predavateljev. Lorenzo je tudi pobudnik dogodkov oz. predavanj Palenque Norte na vsakoletnem festivalu Burning Man. Seveda tudi ta predavanja objavlja preko svojega podcasta.

The Entheogenic Evolution (Martin W. Ball)
http://entheogenic.podomatic.com/